Spousta lidí má v podvědomí, že vajíčka jsou špatná, jelikož zvyšují „zlý“ cholesterol v krvi a obsahují mnoho škodlivých tuků, tak se jim obloukem vyhýbají.
Patříte mezi ně? Nebo vám dokonce nějaký výživový poradce poradil odstraňovat žloutek a konzumovat pouze bílky? Tak čtěte dál…
Jeden čas se lékaři domnívali, že za zvyšování cholesterolu v krvi může vysoký příjem tuků, ale to už je dávno naštěstí vyvráceno.
Je potřeba vzít v úvahu, že nejsou TUKY, jako TUKY. Záleží z jakých potravin je přijímáme, tedy tuk z vejce se nedá srovnat se slaninou nebo polotovary. A v tom je ten zakopaný pes, opravdu našemu lidstvu neškodí vejce nebo i ten kokosový tuk, ale průmyslově zpracované potraviny, plných všeho možného i nemožného.
Výhody konzumace celých vajec:
- jsou plné prospěšných látek
- obsahují vitamíny B ,C ,A ,D, E, K
- vysoký obsah potřebných a kvalitních bílkovin
- nejlepší způsob, jak doplnit železo
- jsou vynikajícím zdrojem vápníku
- dodávají tělu kyselinou listovou
- jsou ideální na snídani i večeři při hubnutí
- jsou ideální pro těhotné a kojící ženy
- vejce jsou plné antioxidantů
- dopomáhají rychlejšímu růstu vlasů a nehtů
- pomáhají zlepšovat paměť
- žloutek obsahuje nejvíce vitamínů
- jsou levné
- dá se s nimi doslova „vykouzlit“ spoustu jednoduchých a zdravých snídaní, jako jsou např. lívance
Výživová hodnota jednoho vejce:
Bílkoviny – 6,2 g
Sacharidy – 0,5 g
Tuky – 5,4 g
75 kcal / 316 kJ
Tipy na přípravu vajec:
- Na slaný způsob
– volské oko, míchaná vejce, vejce na měkko, vejce na hniličko, vejce na tvrdo, hemenex, ztracené vejce, omeleta, pomazánky a skvěle se uvařené vejce hodí do salátů - Na sladký způsob
– palačinky, MugCake, lívance, omeleta
Konzumujte tedy vejce celá, jinak se připravíte o spousty vitamínů a to by byla škoda. Ale vyhněte se velkým obloukem uzeninám a průmyslově zpracovaným potravinám, které jsou opravdu pro zdraví škodlivé a ne vejcím.
Chcete unikátní nástroj pro výpočet vašeho příjmu stravy na hubnutí? Klikněte zde >>