Když přijde na svět miminko, je to ten nejúžasnější zážitek, který kdy žena může zažít a chce samozřejmě pro něj to nejlepší. Po pár měsících jeho maminka zjišťuje, odkdy je vhodné začít s příkrmy, která zelenina a ovoce jsou nejlepší apod.
Pak tráví spoustu času v kuchyni (pokud nekupuje hotové skleničky) a má radost, že to její děťátko tak krásně „baští“.
Jsou situace, kdy to trvá delší dobu než „tabulky“ uznávají za vhodné začít s jídlem (to u nás doma nastalo, syn začal s příkrmy až od roka a do té doby byl plně kojený, nechtěl a prospíval více než dobře).
Nebo jsou situace, kdy maminky si myslí, že je na tuhou stravu její potomek připraven a dostává příkrmy ještě dříve, než ukončí 4. měsíc.
A co je tedy správně?
V případě, kdy je dítě plně kojené, tak není třeba s jídlem nikam pospíchat, mateřské mléko mu vynahradí veškeré živiny a i tekutiny.
Ale pokud je na umělém mléce (rozhodně nedělám rozdíl v maminkách, které kojí a nebo naopak), pak je vhodné s příkrmy začít dříve a to od ukončeného 4. měsíce. Žádné umělé mléko neobsahuje tolik prospěšných živin, jako normální zdravá a vyvážená strava, ve které je dostatek zeleniny.
Bohužel spousta maminek se brzy zdravého vyvařování vzdá a pokračuje ve stravě na kterou je celá rodina zvyklá a většinou to je na naše česká, moučná a tučná kuchyně se spoustou cukerných „dobrot“ a sladkého pití. Ale maminka má „čisté“ svědomí, jelikož měl její drobeček ke svačině jablko a k obědu polévku.
Většina takto živených dětí jsou pak naopak podvyživené a to neznamená hubených, jak je známe:
- hromada sacharidů
- potraviny s vysokým glykemickým indexem (smažené apod.)
- hromada nezdravých tuků
- mnoho soli
- a minimum mikroživin, tedy vitamínů!
Nejčastější argument je to, že se takhle stravuje jejich celá rodina a žijí. Ano žijí nebo spíše jejich tělo „jede“ na úsporný režim, ono má totiž dostatečně vyvinutý pud sebe přežití a tak naštěstí přežije opravdu hodně, ale nevydrží to na věky a odrazí se to pak třeba až ve stáří.
Následky typicky českého stravování a nejen u dětí:
- vyvolává obezitu (20% dětí a více jak 50 % dospělých v ČR)
- vysoká hladina cholesterolu (60% dětí a 70% dospělých)
- přispívá ke vzniku cukrovky v pozdějším věku
- vysoký krevní tlak (až 30% dospělých)
- a mohla bych pokračovat…
Tohle všechno jistě znáte, ale co se nad tím více zamyslet a omezit rizikové potraviny a zároveň zvýšit příjem kvalitních a domácích surovin, třeba zeleniny? Domácí zelenina lze dokonce vypěstovat na pouhým m2. Podívejte se sem >>
Jaký negativní vliv má nezdravá strava na chování dítěte:
- ovlivňuje celkový nervový systém dítěte
- únava
- podrážděnost
- vztekání
- hyperaktivita
- zdravotní potíže
Nejdůležitější je strava do 3 let věku dítěte, ta totiž ovlivňuje:
- naprogramování stravování až do konce života
- fungování metabolismu, tedy budoucí spalování těla a tím prevence proti obezitě
- imunitní systém
- funkci mozku
Vyvážená a pestrá strava:
- dostatek komplexních sacharidů (přílohy – rýže, brambory, batáty, kuskus apod.)
- bílkoviny
- tuky
- dostatek mikroživin – vitamíny a minerály
- dostatek čisté neperlivé vody
-
a samozřejmě ruku v ruce jde i s dostatečným pohybem
Nepodceňujte ani jednu z těchto částí, děláme to přece pro budoucnost našich dětí a chceme pro ně pouze to nejlepší.
Více informací o zdravém stravování naleznete v mém eBooku zde >>